Louise – Skabt til at skabe

Louise - skabt til at skabe

Louise - skabt til at skabe“Jeg er farvet af naturen”

Louise – blogger, viking, plantefarver, arkæolog, håndstrikker og kreativ til fingerspidserne. Louise er desuden én af de to kvinder bag det fantastiske garnprojekt G-uld.

Læs Louises blog lige her!

 

Er der nogle bestemte materialer eller fysiske rammer, der kickstarter din kreativitet?
Generelt springer jeg gerne ud i forskellige materialer og nye teknikker, men min store kærlighed ligger helt bestemt hos ulden.
Det lækre garn – bare for at mærke forskellige uldkvaliteter, opleve farverne og se strukturerne vokse frem sætter en masse i gang for mig. For mig er garnet en legeplads med mulighed for farveleg, strukturer og design – the sky is the limit!

Min store passion er, foruden at strikke, at skabe mine egne farver med naturens planter, rødder og svampe. At plantefarve har været en stor del af mit kreative liv over de sidste 5-6 år, og jeg er så heldig at jeg arbejder med det både privat og på mit arbejde. 
Til plantefarvning er jeg, modsat strikningen, meget mere afhængig af naturens og årstidernes skiften, og de planter som følger disse præmisser. Aktiviteterne med de danske planter er således årtsidsbestemt, og det kan da til tider sætte en vis tidspres. For man når aldrig at farve så meget, som lysten gerne vil.

Var du kreativ som barn?
Ja, meget. Min mor har betydet meget for den del af mit kreative liv, idet hun altid har været meget kreativ. Jeg kan huske med stor fornøjelse at have tilbragt meget tid i hendes stofbutik, som hun havde et par år inden jeg startede i skole. 
Jeg har altid nydt at lave ting med hænderne, og jeg husker 4. klasses håndarbejde som en virkelig spændende tid. En af de ting jeg dog ikke fangede, mens jeg var barn, var det at lære at hækle. Jeg havde ikke tålmodigheden trods det, at min skønne Mormor prøvede meget ihærdigt. Det er min store fortrydelse i dag. For min Mormor var virkelig en ekvilibrist, hvad angår hæklenålen, og jeg ville have nydt at kunne tage hendes viden og kundskaber videre.

Louise - skabt til at skabe

 

Hvad betyder det for din kreativitet at skulle være forælder?
Jeg kan mærke at den lille spire, som lige nu vokser inde i maven, har sat en del tanker i gang – både hvad angår strik, farvning og syning.
Har helt klart fået mere babytøj på pindene over de sidste måneder, og jeg er sikker på, at når Lillefisen kommer ud, skal symaskinen tages i brug. Jeg har helt klart den fornemmelse, at moderskabet frembringer kreative ønsker, og måske også evner. Man har vel lov at håbe.

Hvad tænker du om begrebet ‘kreativitet’?
At begrebet har stor betydning for livet, at det er yderst identitetsskabende, og at gnisten i livet kan opretholdes via det kreative.
For mig er min Mormor et lysende eksempel i den forstand, at hun mistede livsgnisten, da hun ikke længere kunne hækle. For hende var det at skabe livsgivende, og dette kan jeg tydeligt mærke hos mig selv. Man bliver rastløs, ked af det, og ofte også stresset, fordi man mangler ‘hændernes arbejde’.
Det at sætte sig med et strikketøj, eller sætte en farvegryde på komfuret giver mig ro, tilfredsstillelse, og ikke mindst en følelse af at have opnået en lille boble af lykke.

Louise - skabt til at skabe
Hvad betyder din kreativitet for dig?
Helt utrolig meget! Det er for mig afstressende, tilfredsstillende, motiverende, spændende, og det giver mig mulighederne for at at finde ro. Ro fra en ellers stresset hverdag. 
Det har over de sidste par år givet mig netværk og hygge ud over det sædvanlige, i den forstand at jeg via det kreative har fået gang i at blogge, og mødes med andre strikkere, sælge plantefarvet garn som andre laver vidunderlige ting ud af, og ikke minds en meget stor håndfuld kreative kvinder, som inspirerer mig i mit liv. Ikke kun på det kreative, men også på det helt nære og personlige i mit liv.

Hvornår får du dine bedste ideer?
I sofaen. På en tur i byen, i Ikea, på nettet, blandt venner, helt alene, lige før jeg skal sove, og ude på Lars-Tyndskids-Mark. For mig kan det være naturen som er givende, nettet som inspirerer og ny-indkøbte strikkebøger, som lokker til nye projekter. Jeg er ikke nødvendigvis særlig struktureret i mine ideer eller i den rækkefølge de bliver udført. Det kan lige så vel være processen, og ikke slutproduktet som er drivkraften. Og ofte er den oprindelige idé en katalysator for en endnu bedre løsning eller idé.

Hvor får du dine ideer fra?
Det kan være meget forskelligt – boligblade, blogs, Pinterest, facebook, bøger og lignende. Jeg er selvfølgelig stor fan af internettet og dets brede og utømmelige evner inden for deling af kreative ideer, billeder, opskrifter og meget, meget mere. 
Pt er jeg utrolig glad for Pinteres, som jeg bruger til at samle, sortere og fokusere. Her kan et smukt billede give mig ideer til nyt strik, materialevalg og farvesammensætning. Det kan svært at sige hvor ideerne kommer fra, og umiddelbart er mulighederne utømmelige.

Louise - skabt til at skabe
Hvad sker der inde i dig, når du fordyber dig, og skaber noget med dine hænder?
Det giver mig en stor tilfredsstillelse, og er meget afstessende. Det er for mig utrolig givende i den forstand, at jeg med bl.a. plantefarvningen får fantastiske oplevelser i naturen, samt skønne farver og garn, som kan bruges til videre forarbejdning. Det er lidt som at få et kinderæg – hele 3 ting, og med en overraskelse man kan lege videre med.
Det giver mig desuden mulighed for at fokusere. Det at læse en strikkeopskrift har virkelig hjulpet mig med at holde fokus og fordybelsen har givet mig ro. Så også her har jeg fået så meget mere end blot det, at man får et lækkert slutresultat, men også en mere menneskelig gevinst. Da jeg første gang overvejede  denne gevinst blev jeg meget overrasket, og gør også at jeg sørger meget for at få prioriteret det at strikke, sy, farve eller lignende.

Hvis du fik ubegrænsede midler til at skabe noget stort, hvad ville du så kaste dig ud i?
Som mange andre kvinder har jeg også drømme om at kunne bruge det kreative i et arbejdsliv. For mig er drømmen et stort og idyllisk landsted med bindingsværk, B&B, viktualierum, ringkomfur i køkkenet, gruekedel og masseovn i en af ladelængerne, med mulighed for kursus i plantefarvning, og ikke mindst en butik, som rummer alt inden for uld, strik og lækkert design. Et sted som rummer fordybelse, er tidsløst og som kan være givende for andre mennesker. 
Helt utopisk – men min ikke det var meningen med spørgsmålet?

Har du nogle kreative forbilleder? Hvad inspirerer de dig til?
Uhh – der er mange, og de spænder meget bredt. Når det gælder det kreative inden for strik, garn og syning er jeg meget glad for design, farvesammensætningen og fantastiske påfund, og her er det navne som Helga Isager, Anette Danielsen og Line/Marapytta der giver mig et kick.
Men for mig er det lige så ofte et smut på nettet hos alle de skønne bloggere, som giver mig en masse. De inspirerer mig til at lægge mig i selen, til at turde nye teknikker og modeller, samt til at vise frem hvad jeg laver. De giver mig brændstof til at gå videre, og ud på dybere vand end jeg plejer.
Jeg bliver ikke kun kreativt inspireret i forhold til ting man kan lave, men også meget indenfor det talte og det skrevne ord. For mig er det at arbejde med den levende historie utrolig kreativt, og kræver et stort og pulserende hjerte for at få gjort levende og spændende givet videre. Jeg er meget heldig at være omgivet at meget inspirerende kollegaer og frivillige i forhold til mit museale arbejde, og nyder at kulturhistorie og kreativitet kan gå hånd i hånd.

Sætter du din kreativitet i system – eller lader du den boltre sig frit?
Jeg er generelt meget dårlig til at sætte min kreativitet i system. 
Jeg har ca 7-10 strikketøj i gang på samme tid, min hobbykælder ligner et bombet krater, og jeg burde være mere striks med at få lavet en farvedagbog over min plantefarvning og eksperimenter (hvilket er til stor irritation for min kæreste)
Men jeg er meget impulsiv, går-den-så-går-den, og lad mig nu lige bare… Det plejer jo som regel at gå meget godt, så hvorfor prøve at sætte det hele i rammer. Jeg kaster mig ud i det – og viser det sig at ligge stille for længe, så er jeg ikke bange for at hive pindene ud.

Louise - skabt til at skabe
Er du nogensinde løbet tør for ideer og tanker? Hvad gjorde du?
Aldrig – ideerne ligger der altid.
Men jeg kan godt miste lysten til at svinge pindene eller til at lave andre kreative projekter. Her kan travlhed i hverdagen og stress på arbejde være den bremsende faktor.
Men det kan også være i disse situationer, hvor det vil være godt for den mentale sundhed og overskud netop at have noget andet i hænderne, som giver ro og overskud. Så min medicin er ofte at jeg sætter et nyt strikketøj i gang, eller sætter en farvegryde over med friske planter. Ofte er det små projekter, såsom babytøj, 200 g garn i gryden eller lignende – ikke noget stort, men bestemt noget som sætter gang i de kreative processer.

Er kreativitet et valg eller en tilstand, tror du?
For mig kan det helt klart være begge dele. Jeg kan sagtens bestemme mig for, at i dag vælger jeg at brug min tid kreativt.
Andre dage bliver jeg nødt til at få afløb for det kreative, for overhovedet at kunne være i mig selv. Her tænker jeg især på da jeg egentlig burde sidde og skrive mit afsluttende speciale på arkæologistudiet (1 måned tilbage af skrivetiden) hvor jeg faktisk valgte, at bruge godt en hel uge på at plantefarve. For nu var det endelig forår, og bladene på diverse træer og planter var lige perfekt til farvning. Det gav mig så utrolig meget, og var bestemt med til at specialet blev godt afsluttet og at jeg havde rum og ro til at give den en skalle i den sidste hårde tid.

Hvad driver dig – hvor får du din inspiration fra?
Når det gælder strik er det glæden ved at skabe go processerne der driver mig.
Det at lave noget med hænderne gør, at jeg sætter større pris på de ting jeg får ud af projektet, og ikke mindst at give en hjemmelavet gave er intet mindre end fantastisk. I forhold til det med at plantefarve, så er det faktisk glæden ved at dele, der driver mig. Det at føle sig farvet af naturen er noget, som jeg meget gerne vil give videre til andre, og ikke mindst den store glæde ved at få det optimale ud af garnet. Her er det en fælles skaberånd som har sit tag i mig. Tænk, at kunne dele mere ud af den viden.


Her kan du besøge Louises blog

  • No products in the cart.