Erika – skabt til at skabe

Erika Brandt om kreativitet

 

At lege med virkeligheden
– kreativitet som et meningsgivende life hack

 

Det er efterhånden længe siden, at Trine spurgte mig, om jeg ville skrive noget om, hvad kreativitet betyder for mig. Det vil jeg gerne, for jeg ser mig selv som kreativ. Grundlæggende kreativ.

Jeg er måske ikke særligt kreativ i en snæver forstand. Jo, jeg tager smukke billeder fra pudsige vinkler, der en sjælden gang, når det hele går i en højere enhed, er magiske. Jo, jeg leger med stof, symaskine, garn, pinde, pennen og papiret foran mig og muligheder og udtryksformer i sociale medier.

Men når jeg leger med de materialer, der generelt bliver opfattet som “kreative”, er det jo bare samme slags leg, som jeg leger med livet generelt. En kreativ leg, der bunder i den grundholdning, at alt kan leges med. Mulighederne er uendelige, og begrænsninger findes i naturlovene og ellers primært mellem ørerne på på os selv.

Så jeg vil gerne gøre mig til talsmand for et kreativitetsbegreb i allerbredeste forstand. Et begreb, hvor det at skabe noget nyt, overraskende og hidtil uset, også kan være en forandring, man skaber for sig selv.

 

Så når jeg gerne vil have mere. Når jeg vil se verden gennem et andet filter, end det velkendte, blive blæst omkuld af nye oplevelser, eksplosioner af smag, lugt, skønhed… ja alle typer sansninger, har jeg selv nøglen.

Med andre ord; Jeg bruger min kreativitet til at hacke mit liv.

Jeg hacker ikke med det formål at præstere mere, at tjene mere, effektivisere i gængs forstand, men jeg hacker for nye oplevelser, nye forståelser, flere, andre eller dybere nuancer i følelser. Alt sammen noget som jeg får i tusindfold, når jeg bruger min kreativitet til at lege med udgangspunktet.

Så for mig handler kreativitet om at lege med virkeligheden. Om at kunne skifte perspektiv, rytme og vaner og så forholde sig til det nye, der så sker med ærlig nysgerrighed.

Jeg spørger mig selv igen og igen om, hvilke muligheder, der åbenbarer sig, hvilke oplevelser der trænger sig på, hvis jeg bryder en vane og gør noget andet? Derefter giver jeg mig selv tiden til at prøve det og finde ud af det.

Erika Brandt om kreativitet

Et simpelt, kreativitetsfremmende life hack er at slukke for fjernsynet. Hvis du ser meget fjernsyn, vil jeg klart anbefale det. Fornemmelsen af tid forandrer sig, en aften føles pludseligt længere og mere intens. Måske får du øje på lysets skiften på en anden måde, eller du hører aftenens lydbillede mere klart. I mit tilfælde var mit strikketøj blevet mit fjernsyn.

Jeg holdt pinde og garn op foran mig, som et halvt spidst og stikkende, halvt blødt skjold mod verden, så nu har jeg lagt pindene. Ikke for altid, men for en stund, for at se hvad der så sker.

Jeg har i perioder brugt mit kamera på samme måde. Kameraet var mit trygge filter, der stod mellem mig og verden og hjalp mig med at fokuserer på æstetikken selv i det grimme og håbløse. Jeg elsker mit kamera, men jeg har for en stund ladet det ligge i fototasken for at se verden, som den tager sig ud, når jeg ikke tænker i motiver og lys.

Ovenstående er mine life hacks. Dine vil være nogle andre.

 

Men jeg indbyder dig hermed til at lege med. Brug din kreativitet og hack dit liv. Udforsk hvad der sker, når du ændrer dit perspektiv.

Har du en irriterende kollega? – prøv at tage et andet perspektiv på vedkommende en måned og se, hvad der sker (virker også på andre irriterende personer, end kolleger ;-)). Tager du altid på ferie med familien? Prøv at tage afsted for dig selv og se, hvad der sker i stilheden. Sænk/hæv strikkepindende, løft/læg pennen, hæv/sænk stemmen/blikket/modet, tag cyklen, hvor du plejer at tage bussen, gå ud i parken/haven, når du plejer at gå ind, læg/grib mobilen. Men vigtigst af alt træn dig selv i at blive ved med at se mulighederne, lege med dem, lege med livet. Det er kreativitet.

– Erika Brandt

 

Se flere af Erikas tankevækkende betragtninger og smukke billeder på Thinkingspace.dk

Skriv et svar