Plantefarve - 3 nuancer farvet med padderokke

Plantefarve eksperimenter

 

Jeg har brugt sommeren på at eksperimentere med plantefarve.

Jeg husker, hvordan min bonusmor arbejdede med plantefarvning, da jeg var barn. Der hang altid nylonstrømper med løgskaller inde i kosteskabet, og oppe under loftet hang der store bundter af planter til tørring.
Jeg har længe drømt om at lære håndværket af hende, og endelig fik vi tid til at gå og lege lidt sammen denne sommer.

Og lad mig bare lige sige det med det samme… Jeg er HOOKED!
Hele oplevelsen med at samle, forberede, tilberede og til sidst stå med de smukkeste plantefarver i hånden er… …mageløs.
Jeg er faktisk blevet så hooked, at jeg har været på genbrugsjagt og fundet nok udstyr til at lave et helt lille plantefarve-eksperimentarium på mit værksted oppe på Fængslet i Horsens.

Min bonusmor har været en virkelig stor kilde til viden og inspiration, og jeg har trisset rundt i hælene på hende hele sommeren, og forsøgt at fange så mange af hendes erfaringer som muligt.
Vi brugte hendes gamle 70’er-bibel “Plantefarvningens abc” af Ingeborg Mule Henriksen som udgangspunkt.

Jeg har desuden allieret mig med “En farverig verden”, den smukke, grundige og informative bog, som G-uld-pigerne udgav tidligere på året.
(Den kan virkelig anbefales, den bog!)

Plantefarve - uld bejdset med alun

Inden vi gik i gang blev alt garnet bejdset med alun.
Jeg er efterfølgende gået lidt på opdagelse efter mindre giftige og mere naturlige bejdsemidler, og har blandt andet læst en del om at bejdse med soyamælk – det skal prøves næste gang!

Jeg farvede på to forskellige slags uld:
Den mørke er en totrådet spelsau-uld fra Thy. Der er mange mørke dækhår spundet med i garnet, og derfor virkede den næsten grålig inden farvning.
Den lyse er en helt hvid merino/alpaca.
Plantefarve

Første farveforsøg var med padderokke:

Plantefarve hænger til tørre

Plantefarve - 3 nuancer farvet med padderokke

De to yderste fed er fra 1. farvebad, og de lysere i midten er fra 2. farvebad.

 

Det var den fed-e-ste! følelse at stå og vinde de fineste gule nuancer op.
Det var slet-slet ikke nok med ét forsøg, jeg blev nødt til at finde på mere. Og mere. Og mere… 😉

I den gamle 70’er-bibel skriver forfatteren, at man kan få en grå-grøn nuance ved at farve med rødgran – så jeg fyldte gryden med gran og lod det stå og koge længe. Meget længe.
Men garnet blev gult, næsten identisk med padderokken. (Argh! Ikke lige det jeg havde forventet).
Til gengæld lod jeg gransuppen stå et par dage (i ren irritation over at farven ikke lykkedes), og nøglet fik en tur mere efter et par dage. Det gjorde noget for farven, der blev dybere og lidt mørkere.
Man kan ikke påstå, at farven er helt grøn – men den nærmer sig:

Plantefarve gran

 

Jeg har kun eksperimenteret med plantefarve ganske, ganske lidt – kun i få uger – men allerede nu kan jeg mærke, at der dukker nogle vigtige overvejelser op:

 • Jeg kan mærke, at jeg virkelig ikke har lyst til at bruge kunstige kemikaler, heller ikke selvom de formodes ikke at være ‘giftige’ på samme måde som andre ting kan være rigtig giftige.
  Til gengæld er jeg gået på opdagelse på en hel række forskellige blogs (især amerikanske), der fortæller om at bruge naturens egne materialer som bejdsemiddel.
  Jeg ved endnu ingenting – er fuldstændig på novicestadiet hér, men jeg har virkelig lyst til at finde ud af hvordan det virker.
 • Jeg møder allerede nu en hel masse kommentarer og spørgsmål om farvernes holdbarhed, og jeg kan ikke lade helt være med at synes, at en del af charmen ved at bruge naturens egne materialer også handler lidt om den forgængelighed, der også er en del af det naturlige liv.
  Selvfølgelig vil jeg rigtig gerne lave smukke ting med plantefarve, der holder i 100 år – men jeg er ikke bange for at lave noget, som måske kun holder i 1 år, 3 år, 12 år…
 • Jeg er slet, slet, slet ikke færdig med at eksperimentere!
  HOLD NU OP! Hvor er der godtnok mange ting jeg har lyst til at prøve at farve med og farve på…

2 tanker om “Plantefarve eksperimenter

 1. Hej vi er også begyndt at kunne på at bruge natur farver, men dog til at indfarve træ. Jeg vil selv forhøre mig hos den middlalder skrader jeg kende. Så måske du også kunne få noget ud af at søge viden i historien. Der er så meget der er gået tabt i nutiden

 2. Jeg vil også være med. Plantefarve er sådan en magisk ting jeg med mellemrum er stødt på og hver gang har haft lyst til at lære om og udforske.
  Det er sjovt nok bare aldrig blevet til noget.

Skriv et svar