Sprudlende skaberglæde – også på nettetUdgivet i ‘Håndarbejde i skolen’, maj 2010

Hvor mange gange har vi efterhånden lagt ører og bævende hjerter til floskler og udsagn om at håndarbejde ikke længere er moderne, eller at skaberglæden er ved at dø?
Udsagn, der ikke levner meget tvivl om, at håndarbejde bliver nedprioriteret, at ingen længere laver noget selv – fordi det jo slet, slet ikke kan betale sig – ja måske endda udsagn, som levner frustration i undren over, hvorvidt skaberglæden i sin rene form ikke længere kan finde sin berettigelse i barneskolen.

Glæden ved håndens arbejde er adskillige gange blevet udråbt til en dødssejler.
Jeg har personligt ikke tal på de gange, jeg tålmodigt har svaret på undrende spørgsmål eller hørt og læst udsagn som:
“Det kan ikke betale sig at strikke, når alt kan købes meget billigere”
“En moderne kvinde har ikke brug for fingersnilde og håndarbejde”
“Hvorfor sy selv, når moden er så flygtig og oven i købet billig”
“Håndarbejde er lavstatus og en sur pligt”
“Det er ikke muligt at kæmpe for en kvindekamp og håndarbejde på samme tid”
“Det er kedeligt”
“Ingen ved længere hvad traditionelt håndarbejde er”
“Er det ikke nemmere bare at smide ud – og købe noget nyt i stedet2

Men kom lige tættere på. Ja helt tæt, jeg skal nemlig lige hviske dig noget. Er du klar…? Så lyt lige godt efter…
Det er noget SLUDDER!

Glæden ved at skabe – eller DIY (do it yourself), som det meget mundret kaldes i disse multikulturelle tider, – lever i bedste velgående – det hverken kan eller vil vi komme uden om, og da slet ikke i dette forum af skabende ildsjæle.
Vi mærker det jo selv, når vi fordyber os i materialerne, der flyder mellem vores hænder, når vores blik rettes indad – ind mod den dybe afgrund af idémylder, ind mod visionerne, der vælter frem, når vi lader kreativiteten tage over, ind mod mulighedernes dybe brønd.
Ind mod glæden ved at skabe, ind mod stoltheden over at sætte aftryk på den virkelighed vi lever i.
Vi ser det jo i vores elevers øjne, når de bliver grebet og får lyst til at eksperimentere og sprudle.
Vi tror ikke på dommedagsprofetierne over vores fag, vores hjerteblod – for de er ikke sande!

Og ét af de steder, hvor skaberglæden blomstrer lystigt i utallige afskygninger er internettet, der intet mindre end bugner af kreative sjæle, der blomstrer af skaberlyst og fortælleglæde – og som hellere end gerne øser ud af deres erfaringer og ideer.

Internettet er en kæmpe portal til inspiration – og her får du et lillebitte udpluk af de mange, mange blogs og hjemmesider, der oser af skabertrang og byder på dygtige damer, som hellere end gerne inspirerer, undrer sig, fortæller og deler ud af deres glæde ved at være fingersnilde:

 

Rappedikke
Christina skriver om livet i stort og småt, og især om sine smukke, retroinspirerede syprojekter. Hun er altid kvik på tasterne med hjælp og laver også instruktioner, som er lige til at gå til.

 

Ea-o
Anne Dorthe er lærer og underviser blandt andet i håndarbejde. Hendes blog er spækket med pragtfuld håndarbejde, dejlig inspiration og praktiske anvisninger – og så er hun kvinden, der har formået at filte Tintins hår!

 

Aalerusen
Julia er intet mindre end en strikke-kunstner – med pinde og uld i alle regnbuens farver frembringer hun de smukkeste kreationer og deler gerne ud af sin viden.

 

Connecting The Dots
Astrid er en kreativ ildsjæl og hendes side oser af spændende syprojekter, inspiration, lækre billeder og gode henvisninger.

 

Karen Marie
Karen Marie behøver vist ingen nærmere introduktion. Hendes blog er et underfuldt farvespræl, som får det til at krible i fingrene.

 

Skriv et svar