Ting, du bør tænke over, når du vælger garn

 

Når du vælger garn til dit strikkeprojekt, så er der i min optik kun to muligheder:

1. Gå efter prisen

eller

2. Gå efter kvaliteten

 

Alt for billigt garn er som regel sjældent lækkert-lækkert. Og ofte er der en grund til at det dyre garn koster dét, det gør.

 

Jeg kan lige så godt sige det med det samme;
Jeg er en materiale-snob.
Det er der selvfølgelig en grund til, og den vil jeg gerne fortælle dig lidt om.

Når det handler om garn, så er det oftest sådan, at pris og kvalitet hænger sammen. 

Billige råvarer, som bliver forarbejdet på kæmpemaskiner uden nogensinde at blive rørt at menneskehånd overstrømmer garn-markedet.
Store, stygge koncerner opkøber materialerne, og udvander markedet, og slagter den ene lille forretningsdrivende efter den anden.

ELLERS tak!
Siger jeg bare!

Du kan godt høre, at jeg tegner et temmelig karikeret billede hér, ikk?

Selvfølgelig ser virkeligheden ikke sådan ud – ikke kun, i hvert fald.
Men der er altså desværre noget om snakken. Og jeg synes vi har et stort ansvar som forbrugere, for at vælge garn og materialer, som er produceret anstændigt.

Så hvad gør man, når man står derude i garnbutikken og skide gerne vil være en anstændig forbruger, men også samtidig gerne vil købe lækkert garn, og helst til en pris, der ikke får ulden på armene til at krympe af angst?

 

Her får du min liste over

Ting, du bør tænke over, når du vælger garn:

 

 • Brug dine hænder og din næse. Føl efter med hænderne. Hold garnet op mod ansigtet. Føles det blødt? Er det rart at røre ved?
  Og tag så en stor, saftig indånding. Dufter garnet af uld? Det er godt. Garn skal dufte af garn, og ikke af kemikalier.
 • Gå efter garn, der er mærket med øko-stempler. Der er efterhånden dejligt mange garnproducenter, der opdager, at vi gerne vil strikke OG passe på vores ressourcer på samme tid. Sjovt nok hænger det sammen, ik?
 • Find de garnproducenter, der forsøger at minimere transport på tværs af kloden. Garn behøver ikke blive fragtet tværs over planeten for at være lækkert.
  Og jeg tror ikke jeg er den eneste, som finder det en smule mistænksomt, når det billigste garn på hylderne også er det som produceres længst væk?
 • Er det muligt at købe garnet hos en lokal strikkebutik?
  Internettet er vidunderligt, men der er bare noget særligt over at købe sit garn hos den lokale pusher. Jeg forsøger altid at fordele mine garnkøb nogenlunde 50-50 mellem online og fysiske butikker. De dejlige strikkedamer derude har altid tid til at hjælpe, og er desuden omvandrende leksikons med strikkeviden.
  Desuden er det en god måde (og eneste måde!) at sikre, at deres butikker også eksisterer næste gang vi mangler garn en sen fredag aften.
 • Lad nu bare være med at købe dit garn i Netto eller Bilka, ik?! Hvor meget tror du, at de går op i om garnet er lavet af de lækreste fibre, eller uden for mange kemikalier?
  Hvis du køber Netto-garn får du også et Netto-strikketøj.
  Og helt ærligt: Du er meget mere værd end dét ! 🙂
 • Men vigtigst af alt: Får garnet dig til at smile?
  Du skal sidde med det garn i hænderne i mange timer. Du skal blive glad af at røre ved det og kigge på det. Farven skal få dig til at smile.
  Du fortjener at arbejde med de bedste materialer du kan forestille dig (og som du har råd til) – al den tid og kærlighed du lægger i dit strikketøj fortjener en ordentlig kvalitet. For din tilfredsheds skyld.

 

I bund og grund tror jeg, at jeg kan koge det ned til ét enkelt råd:

Hvis garnet er smukt, lækkert og ordentlig forarabejdet er det ALDRIG for dyrt.
Du kommer til at strikke noget ud af det, som du vil værdsætte i en livstid! 

 

Jeg arbejder udelukkende i kvaliteter, som jeg kan stå inde for, når jeg skriver opskifter til dig! 

 

God jagt derude!

Kærlig hilsen Trine

Skriv et svar